Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana är en av mina vegetariska favoriter. Det finns många olika recept på den här rätten, ibland har man även ägg i. Vill man ha en något smalare variant så kan man grilla auberginen istället för att steka den i olja, det ger en härlig, rökig smak. Jag rekommenderar starkt att göra den dagen innan, då smakerna hinner att utvecklas ordentligt. Passar utmärkt som lunchlåda.

Ingredienser: (4 personer)
2 burkar tomater (pomodori pelati)
1 msk tomatpuré
4 st stora vitlöksklyftor (eller 6 st små)
1 st rödlök
1 st morot
1 st torkad chili (utan frön)
20 blad basilika
2 st stora auberginer
2 st mozzarella
2 st rejäla nävar riven parmesan
olivolja
mjöl
smör
salt & peppar
bröd till servering

Dela auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ut dem på en plåt. Salta rikligt över dem, lägg en skärbräda över och massa tunga kastruller så de ligger under tryck och låt de dra i ca 30 min. Detta drar ut den bittra vätskan och auberginen kommer att suga upp mindre olja vid stekning.

Värm upp ca 1 dl olivolja och stek hela vitlöksklyftorna på svag värme i ca 10 min tills de  nästan blir gyllenbruna, lyft då ut dem. De får inte brännas. Hacka löken och dela moroten en gång på längden och en gång på mitten. Moroten ger sötma och jag använder den istället för socker. Tillsätt den hackade löken och stek på svag värme tills den blir glansig. Tillsätt tomater, tomatpuré, chili, morot, vitlöken, 1 dl vatten och hälften av basilikan. Salta och peppra, dock inte för mycket, såsen smakas av efter den har reducerats. Låt tomatsåsen koka på svag värme utan lock i ca en timme och rör om var femte minut, det är viktigt att den ej bränner fast i botten. När oljan börjar flyta upp till ytan börjar såsen bli klar, den ska ha en tjock konsistens. Låt det ta sin tid, man ska aldrig stressa en tomatsås.

Skölj auberginer i kallt vatten samt pressa och torka dem med en kökshandduk eller hushållspapper. Vänd aubergineskivorna i mjöl och stek dem i rikligt med olivolja tills de får ordentligt med färg. Det ger en mustig smak till rätten.

När såsen börjar bli klar lyft ut moroten och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker om det behövs. Sätt ugnen på 175°C varmluft.

Smöra en ugnsfast form. Varva tomatsås, aubergine, parmesan och mozarella. Börja med ett lager tomatsås, fördela aubergineskivorna och sedan fördela mozarella och riven parmesan. Fortsätt tills du har använt alla ingredienser, avsluta med ett lager tomatsås, strö över basilikablad och riven parmesan. Lägg på några klickar smör på toppen. Baka i ugnen i ca 30 till 40 min. Servera den ljummen med ett gott bröd till.

Comments

comments

5 Comments

 1. Maria

  Ser toppen ut, skall testa asap. Tack för en fin sida och asgrymma recept./Maria

  • Mattias Jeppsson

   Tack Maria! Kul att du gillar den.

 2. Anton

  Verkar jättegott! Du skriver att man gärna kan göra den dagen innan, hur brukar du värma den sen när du ska äta den?

  • Mattias Jeppsson

   Lätt som en plätt Anton! Kör in den i ugnen på 170 grader. Är du rädd för att den ska få för mycket färg, svep in den i lite folie eller sänk värmen. Den ska ju bara bli varm/ljummen. Ät och må bra!

 3. Anders p

  Ska man hacka vitlöken innan man har i den på nytt i tomatsåsen? Eller ska man fiska upp dem tillsammans med morötterna när såsen är klar??

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin