Canelés Bordelais

Det är bara en tidsfråga innan ni kommer att få se dessa utsökta, knäckiga bakelser på alla hipsterfik runt om i landet. Enkla att att göra, utsökt kaffetillbehör och håller sig bra i några dagar. Fransmännen har bakat dessa delikata bakelser sedan 1800 talet. De använde vaxade kopparformar, som även går att köpa idag men de är väldigt dyra. Det finns silikonformar som funkar alldeles utmärkt och går att köpa på välsorterade köksaffärer eller på nätet.

Ingredienser: (16 st)
100 g vetemjöl
200 g florsocker
2 st hela ägg
2 st äggulor
1 st vaniljstång
0,5 l standardmjölk
40 g smör
4 cl lagrad rom (Smakar jätte bra utan)

Skrapa ur en vaniljstång och blanda med mjölk och smör i en kastrull. Koka upp blandningen och ställ åt sidan.  Sikta mjöl och socker i en bunke. Vispa ägg och äggulor lät och blanda med mjöl och socker. Vispa tills du får en jämn och klumpfri smet. När mjölkblandningen har svalnat till ca 37 grader (fingervarmt) kan du vispa ihop det med äggsmeten och tillsätta rom. Låt smeten stå i kyl med plastfilm i minst 12 timmar innan du bakar ut dem. Smeten klarar sig i kylen upp till 3 dagar.

Sätt ugnen på 230°C, rör om i smeten och fyll formarna till 5 mm kvarstår. Baka av på 230°C i 10 min, dra sedan ner värmen till 190°C och baka ytterligare ca 30/40 min beroende på ugn. Låt canelésen svalna i formarna i ca 20 min innan du tar ut dem.

Så här ser formen ut: Fråga din lokala köksbutik om de kan ta hem den, denna är tillverkad av de Buyer.

Comments

comments

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin