Spenat och ramslöksravioli med skirat smör

En sommrig vegetarisk pasta som mättar magar. Ramslökens härliga ton av vitlök och gräslök passar sig enligt mitt tycke utmärkt i ravioli. Ibland kan det vara lite svårt att få tag på ramslök. I skogen brukar man kunna lukta sig till den annars kan man ju fråga sin lokala grönsakshandlare om de kan ta hem en bunta.

Raviolideg  (till 2 personer som huvudrätt)
2 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 ägg
2 krm salt
2 msk vatten
2 msk olivolja

Sila mjölet på bakbordet och tillsätt salt. Blanda ägg, vatten och olja. Gör en grop i mjölet och häll i äggblandningen och rör om. Knåda i ca 10 min tills du får en smidig deg. Tillsätt mer vatten eller mjöl om det behövs. Forma degen till en boll, plasta in och låt vila i ca 30 min i kylskåp.

Fyllning
1 st schalottenlök
250 g bladspenat
100 g ramslök (spara några blad till garnityr)
200 g ricotta
1 ägg
1/2 dl riven parmesan
olivolja
salt & peppar

Hacka löken och ramslöken fint och fräs den i lite olivolja tills den är glansig. Förväll spenaten i kokande vatten i en minut, skölj med kallt vatten och krama ur all vätska. Hacka spenaten fint och blanda i en bunke med lök, ramslök, ricotta, riven parmesan och ett ägg. Salta och peppra.

Ravioli
Dela degen i 4 lika stora delar. Börja med en del, kör den  genom pastamaskinens bredaste inställning. Vik den dubbel och kör flera gånger genom pastamaskinen, minska inställningen på ratten, tills degen är ca 1 mm tjock.

Klicka fyllning med hjälp av en tesked på degplattan. Vik degen över fyllningen, tryck fast den och skär ut. Tryck med en gaffel på kanterna för att försluta dem väl.

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka raviolin i ett par minuter tills de flyter upp till ytan.

Smält smöret i en stekpanna, lägg i raviolin vänd runt och servera med riven parmesan och färsk ramslök.


Comments

comments

One Comment

  1. Vilken härlig rätt! Jag testade ramslök för första gången för inte alls länge sedan. Jag bor i en liten liten stad och i min butik hittar man aldrig sånna här roliga råvaror men en dag så fanns det några paket och jag blev naturligtvis överlycklig:)

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin