Musselsoppa med vitlöksbröd

Musselsoppa eller moules marinières är en mycket god rätt och enkel att tillaga. Något att tänka på är att välja musslor som är lite mindre i storlek då jag tycker att de levererar mer smak och blir trevligare att äta. Vinet är också en viktig detalj, då det är en grundpelare i soppan. Snåla inte här, välj ett bra trevligt vin, som du gärna dricker till. Själv valde jag det här goda vinet Terredora Fiano di Avellino.
När du handlar musslorna, se till så att personalen inte kväver musslorna när de packar in dem i onödigt mycket papper och plast. De måste andas annars dör de. Riv ett stort hål, så de får luft och skynda dig hem till kylen.

Musselsoppa (2 personer som huvudrätt)
 ca 50 min
1 nät blåmusslor
1/2 gul lök
1/2 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
20 g smör
2,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl grädde
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan
1 stjälk persilja
havsalt & svart peppar

Rensa musslorna i kallt vatten, dvs ta bort skägget, borsta och skölj dem väl. Släng de musslor som inte stänger sig, när man knackar på dem.
 Skala och hacka gul lök, morot, stjälkselleri i små tärningar och skiva vitlöken tunt.
 Smält smöret i en kastrull, tillsätt gul lök, morot, stjälkselleri och lagerblad och salta. Efter någon minut tillsätt rosmarin, timjan och persiljestjälken, spara persiljebladen till slutet.
 Höj värmen till max och tillsätt vitt vin och grädde, låt puttra i någon minut, tillsätt sedan musslorna och sätt på locket. När musslorna öppnat sig är dem klara, det tar ca 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och strö över hackad persilja.

Vitlöksbröd
1/2 baguette
50 g rumstempererat smör
1 vitlöksklyfta
0,5 dl riven parmesan
persilja
salt & peppar

Sätt ugnen på 200°C. Hacka vitlök och persilja fint och blanda med smör och parmesan. Dela baguetten och bred på med kryddsmöret. Grädda brödet i ugnen tills det är gyllenbrynt.

Comments

comments

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin