Parmesanbakad fänkål med buffelmozzarella och reducerad balsamico

En frasig, parmesanbakad fänkål möter en ljuvligt krämig och len buffelmozzarella. När jag serverar den här rätten som huvudrätt brukar jag addera bräserad bladspenat och rostade mandlar.

Parmesanbakad fänkål (2 personer)
1 stor fänkål
2 st buffelmozzarella
parmesan
olivolja

Värm ugnen till 170° varmluft. Dela fänkålen på längden i lagom stora klyftor. Smörj en form med olivolja, lägg i fänkål och salta. Baka fänkålen i ugn ca 30 min.
När fänkålen börjar få färg, ta ut formen och riv över parmesan. Baka fänkålen tills osten fått en gyllenbrun färg, det tar ca 10-15 min.

Balsamicoreduktion
½ dl balsamico vinäger
1 tsk socker

Häll balsamico och 1 tsk socker i en liten kastrull och koka ner den till hälften. Låt den stå och svalna tills servering.

Bräserad bladspenat
½ dl mandel
70 g färsk bladspenat
½ dl vitt vin
olivolja
salt & peppar

Rosta mandlarna lite lätt i en torr stekpanna och hacka dem.
När fänkålen är klar värm en stekpanna och tillsätt vin och olivolja och fräs bladspenaten hastigt i ca 30 sekunder, salta och peppra.

Torka av buffelmozzarellan med hushållspapper och riv den på mitten. Placera lite spenat på tallriken och lägg på mozzarellan, fördela fänkålen på tallrikarna och ringla över lite olivolja samt den reducerade balsamicon. Strössla över hackade mandlar, salta och peppra. Smaklig måltid!

Comments

comments

7 Comments

 1. Amanda

  Vilka goda recept, vad kul att se!
  Fortsätt gärna med det vegetariska, bästa vegetariska recepten jag sett på länge

  • Mattias Jeppsson

   Tack vad roligt att höra Amanda! Nu när jag fått jobb på en vegetarisk restaurang kommer det självklart dyka upp fler veggorecept, men en och annan fisk/köttbit kommer ju så klart också dimpa ner. Kram // M

 2. Vill du veta hur det går till när jag lagar mat?
  http://bondmoran.nu/?p=4226

  TOTAL KAOS!!

  Trots matlagningsprogram och bloggar så blir jag inte bättre än så här. Jag får nog nöja mig med att producera råvarorna :-)

  Kram på dig
  /Bondmoran
  http://www.bondmoran.nu

 3. Eva-Lena

  Misstänkte veggostilen men det är OK för jag tipsar ofta min dotter om dina recept för de är lätta att ibland omvandla till vegan då hennes svägerska är det. Själv är vi båda upplärda av min mans blodiga biffar. Jag bara älskar dina recept!!! Vad skulle du döp din kokbok till och vad skulle den handla om?
  Veckan efter påsk skall jag ge mej på några av recepten då sitter jag inte ensam utan gubben å äldsta dottern är hos mej i stugan. Allt är inhandlat utom att surdegen är problem då temperaturen är sval, har ingen TV (vägrar ströbröd, inte samma smak). Imorgon beställer jag mandolinen så vi får testa chipsen också.
  Jätte GRATTIS till jobbet.

 4. grymt med vegetariskt! och som vanligt sjukt snygg mat!

 5. hello!!

  my friend and i are featuring two of your recipes on our blog this week – hope you’ll check them out!

  thanks,

  Kristy

  • Mattias Jeppsson

   Hey Kristy, wow thats really nice of you. Thank you so much. And one day when i got some more time i will translate my recipes. If you have any questions, just let me know.

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin