Rotfruktchips med dillsalt och pepparrotsdip

Hemgjorda friterade och krispiga rotfruktchips slår allt vad chipshyllan har att erbjuda. Ännu bättre blir dem något söta chipsen kryddade med hemgjort dillsalt, det gör det genast till något oemotståndligt. Och vill man “dippa”, så gör man det förslagsvis i antingen pepparrotskräm eller kanske en chevrékräm.

Rotfruktchips
rödbetor
gulbetor
rapsolja

Skala betorna och skiva dem tunt med mandolin. Värm en kastrull med rapsolja, själv använde jag en medelstor kastrull med ca 10 cm olja i dvs, lite mer än en halvliter rapsolja. Temperaturen på oljan bör vara runt 170°C, använd en kökstermometer så har du bra koll på temperaturen. Fritera betorna i omgångar och fiska upp dem med en hålslev. Låt betorna rinna av på lite hushållspapper.
Placera ut de friterade betorna på en plåt med bakplåtspapper på och låt de torka i ugnen i ca 40 – 60 min, 100°C varmluft. Ta ut plåten när de är krispiga och låt dem lufttorka ca 10 min på hushållspapper. Salta med dillsalt, smaka av och servera.

Dillsalt
1 kruka dill
ca 2 msk flingsalt

Rensa en kruka dill och lägg ut på ett bakplåtspapper, strö över rikligt med flingsalt. Torka dillsaltet i ugnen på 100°C varmluft i ca. 30-40 min tills dillen torkat ut ordentligt. Stöt blandningen i en mortel tills du får ett fint salt.

Dip
3 dl créme fraiche
pepparrot

Riv 3 msk pepparrot och blanda med créme fraiche. Låt blandningen stå och dra i kylskåp  ca 30 min. Passera krämen genom en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

 

Comments

comments

3 Comments

 1. Eva-Lena

  Nu vet jag vad jag glömde!!! Pepparroten, attans attans…
  Får se om jag kan tigga ny rot i sommar för jag glömde plocka med pepparroten när jag flytta norrut.
  Och varmlufts-spisen såldes i förrgår eftersom jag har min spis med dubbelugn. Bastun har blivit klädkammare för i sådan har jag tidigare torkat i till bra resultat. Framför brasan tar för lång tid med risk för hundhår. Hur torkar jag då bäst? Något förslag? Vanlig ugns värme är inte riktigt samma sak.

 2. Beet chips. Yum !

  ratedkb.blogspot.com

 3. Maria

  Måste testa detta, ska nog försöka mig på en veganvariant av pepparotskrämen till.

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin