Betsallad med pepparrot och brynt smör

Betsallad är en av mina favoriter vid den här årstiden. Ett startskott i menyn som praktfullt levererar både smak och färg som får gomseglet att vibrera hejdlöst för mer. I den här rätten står betorna i fokus. En enkel rotfrukt kan tack vare olika tillagningsmetoder förvandlas till en komplex rätt. Är man inte någon pepparrotsfantast kan man byta ut krämen mot någon god fårost. Ha gärna en bit surdegsbröd nära till hands för att skrapa upp de sista resterna från tallriken.

4 personer

4 st rödbetor
1 stor gulbeta
1 dl crème fraiche
0,5 dl färskriven pepparrot
75 g smör
0,5 dl hasselnötter
ängssyra
timjan
salt & peppar
vinäger

Pepparrotskräm
Blanda pepparrot och crème fraiche i en liten bunke, salta och låt det stå och dra till sig medan du gör resten. När betorna är klara, passera pepparrotskrämen genom en sil.

Råa betor
Skala en av rödbetorna och skiva halva betan tunt på en mandolin, lägg skivorna i kallt vatten.

Kokta betor
Koka resten av rödbetorna i saltat vatten tills de är klara, ca 20-40 min beroende på storlek. Gulbetan kokas också på samma sätt fast i separat kastrull. När betorna kokat färdigt, skala dem under rinnande vatten. Börja med gulbetorna så inte rödbetorna färgar av dem. Skiva gulbetorna och två av rödbetorna tunt på mandolin eller osthyvel.

Brynt smör
Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tills det fått en gyllenbrun färg och doftar hasselnöt. Häll smöret i en skål så det ej bränns vid.

Rötbetspuré
Rosta resterande kokta rödbetor i ugn 200° i ca 10 min. Mixa betorna fint och slätt med handmixer och tillsätt hälften av det brynta smöret. Smaka av med några droppar vinäger och salt.

Hasselnötter
Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 190° i ca 5-10 min. Hacka ner dem grovt.

Upplägg 
Placera ut råa och kokta betor på tallrikarna. Spritsa ut puré, pepparrotskrämen och strö över lite hasselnötter. Placera ut några blad av ängssyra och några timjanblad, avsluta med att ringla över lite brynt smör och kör ett varv med pepparkvarnen.

Comments

comments

One Comment

  1. Wow så läcker presentation. Nu vet jag äntligen hur du går till väga, tack för inspirerande matlagning!

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin