Pocherad torskrygg med gräddstuvad savoykål, svartrot och potatispuré

Dill och savoykål är för mig en utomordentligt förträfflig kombination, ackompanjerat av en pocherad torskrygg och frasigt torskskinn gör det till en festlig måltid. Har du problem att hitta bra torskrygg och bor i Malmö, borde du besöka fiskehoddorna.

Torskrygg: (2 pers)
2 bitar torskrygg med skinn
1 morot
3 st selleristjälkar
5 st vitpepparkorn
4 st lagerblad
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
salt

Skinna av fisken och stek därefter skinnet i en stekpanna med lite olja i. Pressa skinnet med en stekspade, så den inte krymper ihop. Det ska bli frasigt och få en härlig gyllenbrun färg, lägg skinnet på hushållspapper och salta lite.
Salta även fisken lätt och låt den rimma i minst 20 min. Skiva morot och selleri och lägg alla grönsaker i en kastrull. Sätt på plattan och tillsätt vitt vin, vitpeppar, lagerblad, vinäger, salt och häll därefter på vatten så att det täcker grönsakerna. (Torskryggen kommer vid senare tillfälle att pocheras i lagen, tänk därför på att hälla i tillräckligt med vatten så att även den blir täckt.) Koka upp lagen i ca 5-10 min och låt den sedan stå och sjuda på svag värme.

Förbered tillbehören: fritera och blanchera svartrötterna, tillaga potatispurén och savoykålen.
Precis innan servering lägger du torskryggen i lagen, sjud den under lock i ca 3 min och låt den sedan rinna av på hushållspapper. (Kokar lagen är det lätt att fisken blir sönderkokt.)

Potatispuré:
4-5 st mjöliga potatisar
25 g smör
1-1,5 dl grädde
salt

Dela och koka potatisen, tills de är mjuka. Passera dem sedan genom en finmaskig sil. Blanda i grädde och en klick smör efter smak. Vispa ihop till en slät puré och smaka av med salt. (Låt gärna kastrullen med puré stå i varmt vattenbad, då håller den sig varm utan att brännas vid).

Gräddstuvad savoykål:
4 blad savoykål
2 dl grädde
1 knippe dill
salt & peppar

Stansa ut cirklar av savoykålen, blanchera dem ca 1 min i saltat kokande vatten. Lägg dem sedan  i iskallt vatten. Koka upp lite grädde i en kastrull, häll i savoykål och dill. Ta av kastrullen från värmen låt blandningen stå och dra i ca 5-10 min, smaka av med salt och peppar.

Blancherad svartrot:
2 st svartrötter
1 msk citronsaft
salt

Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala svartrötterna snabbt under kallt rinnande vatten för att de inte ska oxidera. Koka dem mjuka ca 5-10 min beroende på tjocklek.

Friterad svartrot:
1 st svartrot
2-3 dl rapsolja

Skala och hyvla svartroten med förslagsvis en potatisskalare eller mandolin. Värm en liten kastrull med olja och fritera dem gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper.

Garnityr:
Garnera med lite dillkvistar, krasse och ängssyra.

Comments

comments

One Comment

  1. Beautiful! :)

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin