Trofie med valnötssås

Den här lilla pastan blev min biljett till Gävle i Sveriges mästerkock. Kul att juryn smaskade i sig den med god aptit. För min del var det alldeles för tidigt för att spisa, men det var uppenbarligen inte för tidigt för att laga pasta.

Trofie: (2 pers eller 4 förrätter)
300 g siktat durumvetemjöl
ca 150 ml ljummet vatten
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser och knåda väl. Känns degen alldeles för torr tillsätt ca 1 tsk vatten och fortsätt knåda tills du fått en smidig pastadeg. Forma sedan degen till små trofie och koka i rikligt saltat vatten. När pastan stiger till ytan är de klara.

Jag har gjort en liten film som visar hur man gör trofie för hand.
Klicka på länken för att komma till filmen: The shape of Trofie | en liten film

Valnötssås: (2 pers eller 4 förrätter)
50 g valnötter av fin kvalitet
30 g torkat vitt surdegsbröd utan kanter (eller ströbröd)
1 msk färsk oregano
3 msk mjölk
1/2 pressad vitlöksklyfta
40 g riven parmesan
75 ml olivolja av god kvalitet
ca 40-50 ml kokvatten från pastan

Börja med att blanchera nötterna i kokande vatten i ca 2 min och låt dem torka på lite hushållspapper. Krossa brödet till ett fint ströbröd, blanda med mjölk, oregano och vitlök. Låt smeten svälla i ca 15 min. Hacka nötter fint och blanda med olivolja, brödsmet och riven parmesan. Tillsätt ca 40-50 ml kokvatten från pastakoket och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Värm en rymlig stekpanna, tillsätt ca 400-500 g nykokt trofie och blanda i valnötssåsen. Rör om och servera på en bädd av ruccola.

Comments

comments

6 Comments

  1. Vilken grym rätt!
    Ska testa detta någon gång framöver, lovely pasta :) hej från Louise
    Väldigt inspirerande blogg du har!

  2. Eva-Lena

    Du nämde något om underlag vid elimenterins tävlingen när du tillverka pastan. Vad är det bästa underlaget???
    Skall till sommaren riva ut köket så jag får bättre plats med min dubbel-TV i ett och slipper typ “skinnklädselbänkar” något från 70-talet?!?. Brukar gilla granitskivor till bänkskivor då de är lätta att kavla wienerbröd mm på. Det blir 2 arbetsställen är träbänk bättre??? för då kanske jag kan fixa både ok. (Stugan köptes i somras)
    Du har grymt snygga upplägg å gillar din havtekork snyggt.

    • Mattias Jeppsson

      Tack Eva-Lena roligt att höra!

      Ytan bör inte vara för glatt, diskbänk är inte optimalt. Det går men du måste hålla den ren och fri från mjöl hela tiden. Pastan måste ha lite motstånd i underlaget för att skruva sig. Ett tips är att använda sig av en större träskärbräda med en fuktig trasa under så den ej glider omkring, det funkar alltid. Lycka till med stugan!

      // M

  3. Eva-Lena

    Aaah!!!
    Det betyder att jag skall vara snål med mjöl vid utbaket?!? Annars så får man inte in snurren.
    Har ingen diskbänk bara läderimitationen runt hoarna men en stor skärbräda med kant som jag annars bakar på.
    Kan man fuska med att blanda i bunke då jag inte har diskbänken?

    • Mattias Jeppsson

      Ja! Inget mjöl vid utformning av trofie, skärbräda är att föredra för dig. Alla fusk är tillåtna så länge resultat blir bra.

  4. Lina

Leave a Reply

*



Matbloggstoppen bloglovin