Livslevain

På morgonen dag 1:
50 g rågsurdegsgrund
200 g eko vetemjöl special
200 g ljummet vatten

Blanda allt i en bunke, plasta och låt stå på ett varmt ställe tills degen är bubblig och seg.

På kvällen:
blandningen från morgonen
750 g eko vetemjöl special
450 g ljummet vatten
15 g salt

Blanda allt utom salt, för över i en oljad bunke. Vik och dra ut degen två gånger var 40 minut tills du börjar se att den börjar jäsa och får luftbubblor. Häll på saltet och vik ihop den. Ställ sen in den i kylen och låt den kalljäsa över natten.

På morgonen dag 2:
Ta ut degen från kylen, dela den i två delar och försiktigt vik ihop dem. Sätt på ugnen på högsta värme, ställ in en plåt/baksten och en ugnsfast form i botten. Vänta en timme tills ugnen är riktigt varm. Fös sedan in brödet på den varma bakstenen och häll en skvätt vatten i den ugnsfasta formen. Efter ca 15 minuter kan du öppna ugnen och ta en titt på brödet som då har rest sig och fått fin färg. Har det fått tillräckligt med färg, sänk temperaturen till 200°C. Baka brödet tills det har en innertemperatur på 97°C (totalt ca 30-40 min). Öppna luckan och vädra ett par gånger under resans gång, det ger fin skorpa på brödet. Låt brödet svalna och servera med saltat smör.

Comments

comments

Leave a Reply

*Matbloggstoppen bloglovin